fbpx

Bandentips voor jouw aanhangwagen

Van Berne Hedel > Tips > Tips & Tricks > Bandentips voor jouw aanhangwagen

Bandentips voor jouw aanhangwagen

3289 / Tips & Tricks

Op zoek naar bandentips voor je aanhangwagen? Voor uw veiligheid, maar ook voor de betrouwbaarheid van uw aanhangwagen, is het van belang dat je regelmatig de algemene staat van jouw aanhanger en de banden grondig controleert. Een goed stel banden en een stabiele lading verhogen de verkeersveiligheid aanzienlijk. Bekijk hieronder onze bandentips voor je aanhangwagen.


BANDENSPANNING EN BANDENSLIJTAGE

De banden van uw aanhanger zijn de enige onderdelen, die in direct contact staan met het wegdek. Dat verklaart ook waarom de staat van de band in grote mate de grip en wegligging van de aanhangwagen bepaalt. Met name de bandenspanning en het bandenprofiel zijn van grote invloed op de veiligheid van uw transportmiddel. Controleer daarom tweewekelijks de aanhanger banden op:

  • Bandendruk
  • Profieldiepte
  • Onregelmatige slijtage
  • Scheurtjes in de zijwanden.

Neem bij twijfel altijd contact met ons op.


WAAROM IS EEN OPTIMALE LUCHTDRUK ZO BELANGRIJK?

  • Het brandstofverbruik is lager
  • De grip op de weg is optimaal
  • Slipgevaar wordt aanzienlijk minder
  • De remweg is optimaal
  • Onregelmatigheden in het wegdek worden goed opgevangen
  • Het stuurgedrag is optimaal
  • De verhoogde stabiliteit zorgt voor een maximaal rijcomfort
  • De wegligging is optimaal
  • De aanhangerbanden gaan langer mee
  • De kans op een klapband wordt geminimaliseerd

DE JUISTE SPANNING IN 5 STAPPEN

In 5 eenvoudige stappen kunt u de banden van uw aanhangwagen op de juiste spanning krijgen:

1:
Controleer de spanning alvorens u met de aanhanger de weg op gaat, of als u niet meer dan 5 kilometer hebt gereden.

2:
Raadpleeg het bandenspanningstabel en zoek de juiste spanning voor uw type aanhangwagen op. Stel vervolgens de bandenpomp in op deze bandenspanning.

3:
Draai de ventieldop van de band linksom los.

4:
Zet de pomp op het ventiel. Houd het mondstuk recht en goed aangedrukt, totdat de band op de juiste spanning is en u een piep-signaal hoort. Draai na afloop de ventieldop weer op de aanhanger band.

5:
Vergeet niet de bandenspanning van het reservewiel te controleren.


BANDENSPANNING CONTROLEREN

De juiste bandenspanning bevordert het weggedrag en vergroot de verkeersveiligheid. Bij een optimale bandendruk remt de aanhanger beter, wordt slingergevaar geminimaliseerd, slijtage van de banden vertraagd en de kans op een klapband aanzienlijk kleiner. Bovendien rijdt u zuiniger. Het is dus van essentieel belang om regelmatig de bandenspanning te controleren.

De optimale bandenspanning van uw aanhangwagen is afhankelijk van het type band. In de bandenspanningstabel hiernaast
worden de gewenste bandenspanning en de maximale belasting per type band uiteengezet. Voor advies raden wij u aan om contact met ons op te nemen.

Bandenspanning is essentieel voor het verbruik en is daarom wellicht de beste tip uit het lijstje ‘Bandentips aanhangwagen’.

* De drukeenheid Bar wordt gebruikt om de bandenspanning aan te duiden.
** Pound per Square Inch is een eenheid van druk die met name in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten wordt gebruikt.


WAT STAAT ER ALLEMAAL OP EEN BAND?

Op de zijkant van een band staat veel informatie over de constructie en eigenschappen van een band:

1 Merk van de Band
2 Profielaanduidingen en Bandtype
3 Breedte van de band in mm
4 Verhouding van de bandhoogte tot de bandbreedte in %
5 R= Radiaalbanden en D= Diagonaalbanden
6 Doorsnede afmeting van de velg in inches
7 Kenmerk voor de draagkracht van de band
8 Snelheidscategorie
9 Tubeless (Banden zonder binnenband)
10 Productiedatum (XX = Week, X = Jaar, < = 9. Decade)
11 Slijtage index – TWI
12 Toegevoegd aan banden met een verhoogde draagkracht (Re-inforced)
13 Aanwijzing over toepasbaarheid in de winter (op winter- en all-year banden) Winterbanden worden met het “M+S” (Mud and Snow) of een daarop lijkende markering aangegeven. Hierdoor zijn dit type banden niet alleen herkenbaar, als zijnde een bepaald bandentype voor een bepaald weertype, het heeft ook direct gevolgen voor de plaatsing in de snelheidscategorie.
14 For Trailer Use Only: Al onze banden zijn ‘trailer use only’. Dit heeft te maken met de relatief lage maximumsnelheid waarvoor die band geschikt is, namelijk maximaal 140 km/u.
15 DOT-nummer: De ouderdom van de aanhangwagenbanden kan worden aflezen aan het nummer dat in de band staat. Dit noemen we het DOT nummer. Aan het einde van dit nummer staan vier cijfers, bijvoorbeeld: 2514. Dit betekent dat deze band geproduceerd is in week 25 van 2014. Ongeacht de mate van gebruik moeten aanhangwagenbanden altijd na uiterlijk 7 jaar na de productiedatum vervangen worden.


BANDENPROFIEL METEN

Door slijtage verliezen aanhanger banden na verloop van tijd profieldiepte. Het is wettelijk verplicht om met banden te rijden, die over de gehele oppervlakte een profieldiepte hebben van minimaal 1,6 mm. Het bandenprofiel kunt u op de volgende twee manieren eenvoudig zelf controleren.

TWI SLIJTAGE-INDICATOR

Op de zijkant van de aanhangerband staat op meerdere plekken de afkorting TWI (Tread Wear Indicator), een driehoek of het merklogo. Dankzij deze slijtage-indicator, een blokje van 1,6 mm dik, kunt u in een oogopslag zien in hoeverre de banden afgesleten zijn. De slijtagegrens is bereikt, zodra het blokje zichtbaar is.

BANDENPROFIELMETER

Met een schuifmaat of een bandenprofielmeter kunt u eenvoudig het profiel meten. Zorg er altijd voor dat u de profieldiepte zowel in het midden, als aan de binnen- en buitenkant van de band opmeet. Slijtage van een aanhangwagenband kan namelijk scheef verlopen. De profieldiepte van de band wordt daarom altijd vastgesteld op basis van het laagst gemeten profiel.


Hoe oud zijn de banden van mijn aanhangwagen?

Naast profieldiepte zijn er ook nog anderen kenmerken waaraan u een beschadigde band kunt herkennen:

  • Droogtescheuren: droogtescheurtjes zijn een teken van veroudering. Houd er wel rekening mee dat een band na de winterstalling er nog prima uit kan zien. Droogtescheurtjes zijn pas zichtbaar na enkele kilometers rijden. Controleer de banden daarna dus nogmaals.
  • Uitstulping: een bult op de band kan veroorzaakt zijn doordat u tijdens het rijden met de band een stoeprand raakt of een gat in het wegdek tegenkomt. De band wordt hierdoor uitwendig geraakt met als gevolg uitwendige en inwendige beschadiging van de band. De band kan hierdoor beschadigen met een klapband tot gevolg.

Meer informatie over het controleren van de banden van je aanhangwagen of meer bandentips voor je aanhangwagen? Neem dan contact met ons op of kom bij ons langs en laat je uitgebreid informeren door een van onze ervaren medewerkers!

Vind jouw perfecte aanhangwagen

Assortiment
Aanhangwagens vergelijken
Offerte aanvragen