fbpx

FAQ

veelgestelde vragen

Heb je een vraag die te maken heeft met aanhangwagens? Op deze pagina proberen wij de meest gestelde vragen zo duidelijk mogelijk te beantwoorden. Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Hapert Cobalt HM+ met fijnmazig net

Hoe registreer ik mijn nieuwe HAPERT aanhangwagen?

Alle HAPERT aanhangwagens worden standaard geleverd met 1 jaar fabrieksgarantie. Door jouw nieuwe HAPERT aanhangwagen kosteloos te registreren ontvangt je nog één jaar extra fabrieksgarantie én 10 jaar garantie op het chassis. Nadat je jouw aanhangwagen heeft geregistreerd ontvang je van HAPERT het garantiecertificaat, bewaar dit goed. Je kunt jouw aanhangwagen registreren via onderstaande link.

HAPERT Garantie verlengen

Wanneer heb ik een BE-rijbewijs nodig?

Om met een aanhangwagen of caravan te rijden heb je niet altijd een BE-rijbewijs nodig.
Als

 • de aanhangwagen totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet zwaarder is dan 750 kg, of
 • de aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750 kg. Voorwaarde is dat de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voertuig pus aanhangwagen) niet meer dan 3500 kg is.

volstaat rijbewijs B.

Voor samenstellen van voertuigen bestaand uit een trekkend voertuig van categorie B (maximaal 3500 kg) en een aanhangwagen of oplegger, waarbij:

 1. de toegestane maximum massa van de aanhangwagen of oplegger ten hoogste 3500 kg mag bedragen of
 2. de toegestane maximum massa van de oplegger meer mag bedragen dan 3500 kg mits:
 • de toegestane maximumlast onder de koppeling van de oplegger of middenasaanhangwagen niet meer bedraagt dan het verschil tussen de toegestane maximum massa van het trekkend voertuig en de massa in rijklare toestand van het trekkend voertuig en
 • de toegestane maximum aslast dan wel de som van de toegestane maximum aslasten van de oplegger of middenasaanhangwagen niet meer bedraagt dan 3500 kg.

heb je rijbewijs BE nodig.

Vanzelfsprekend dien je hierbij altijd rekening met maximale trekgewicht op het kenteken van het trekkend voertuig. (maximum massa geremd)

Na welke termijn moet ik mijn aanhangwagen laten keuren/onderhouden?

Afhankelijk van de gebruiksintensiteit is het aan te raden om minimaal jaarlijks jouw aanhangwagen of caravan te laten onderhouden en keuren.

Onderhoud
Tijdens een onderhoudsbeurt worden defecten direct gerepareerd en kun je met jouw aanhangwagen dus weer veilig de weg op. Door dit regelmatig te doen voorkom je onveilige situaties. Hierdoor neemt de kans op slijtage aanzienlijk af.

Keuring
Tijdens een keuringsafspraak wordt de aanhangwagen gecontroleerd op diverse punten, en krijg je bij goedkeuring een digitaal keuringsrapport. Hierdoor kun je bij controle aantonen dat alles in orde is. 

Bij Van Berne Hedel heb je de mogelijkheid om de aanhangwagen enkel te laten keuren waarbij deze goedgekeurd wordt, mits wordt voldaan aan de geldende eisen. Tijdens een onderhoudsbeurt worden alle onderdelen nagekeken en onderhouden, en wordt de aanhangwagen dus altijd goedgekeurd. Je ontvangt direct na de onderhoudsbeurt het keuringsrapport.

Is de aanhangwagenkeuring verplicht?

Meer informatie over deze vraag vind je door op onderstaande link te klikken.

Verplichte aanhangwagenkeuring

Kan ik de maximum toegestane massa van de aanhangwagen aanpassen?

Je kunt de maximum toegestane massa van de aanhangwagen alleen laten aanpassen door de RDW. Zij kunnen dan het kentekenbewijs aanpassen. Afhankelijk van de wijziging van de toegestane maximum massa kan dat schriftelijk via een formulier of moet je jouw voertuig (opnieuw) laten keuren door de RDW. Meer informatie vind je via onderstaande link.

Aanvraag aanpassing TMM op het kentekenbewijs van een aanhangwagen

Is een mistachterlicht op een aanhangwagen verplicht?

Nieuwe aanhangers moeten voorzien zijn van een werkend mistachterlicht. Voor bestaande aanhangwagens is dat niet altijd het geval. 

Aanhangwagen met maximaal toelaatbare massa tot 750 kg

Voor deze aanhangwagens is het mistachterlicht verplicht, ongeacht datum eerste toelating.

Aanhangwagen met maximaal toelaatbare massa van meer dan 750 kg

 • Eerste toelating vóór 1 januari 1998: mistachterlicht niet verplicht.
 • Eerste toelating ná 1 januari 1998: mistachterlicht verplicht.

Uitzonderingen op de mistachterlicht regels

 • Wanneer het trekkende voertuig niet hoeft te zijn uitgerust met een mistachterlicht, dan is dit ook niet verplicht voor de aangekoppelde aanhangwagen. Dit kan het geval zijn bij oldtimers.
 • Een fietsendrager met eigen verlichting geldt niet als aanhangwagen en hoeft volgens de Nederlandse wetgeving niet voorzien te zijn van een mistachterlicht. In andere Europese landen geldt deze verplichting wél.

Het verschil in regelgeving tussen lichte en zwaardere aanhangwagens lijkt vreemd, maar heeft een heel simpele reden. Een aanhangwagen met een maximum massa van minder dan 750 kg heeft geen eigen kenteken, waardoor de leeftijd niet is vast te stellen en dus ook niet kan worden bepaald of de aanhanger moet voldoen aan de inrichtingseisen vóór of ná 1 januari 1998. De mistlampverplichting voor lichte aanhangwagens is ingegaan per 1 januari 2005.

Wielen en bandenspanning

Banden zijn een belangrijk onderdeel van de aanhangwagen, en hebben dus extra aandacht nodig. Je leest alles over bandenspanning in ons aparte blogartikel met tips. Klik op onderstaande link voor meer informatie.

Bandentips

Aansluitschema 7 & 13 polige stekker

Download hier het gratis aansluitschema.

Aansluitschema stekkers

Maximumsnelheden

Voor het rijden met een aanhangwagen gelden de volgende maximumsnelheden:

 • Binnen de bebouwde kom 50 km/u
 • Buiten de bebouwde kom 80 km/
 • Auto- en snelwegen 90 km/u

op de website van de ANWB kun je de maximumsnelheden voor aanhangwagens in andere landen vinden.

Lading

Het is belangrijk dat je jouw lading op een goede en veilige manier vervoert. Je bent namelijk verplicht jouw lading vast te zetten, te zekeren of af te dekken met een net of zeil. Losliggend materiaal kan hierdoor niet meer verschuiven en niet uit de aanhangwagen ontsnappen. Bij Van Berne Hedel hebben we diverse netten, zeilen en spanbanden op voorraad.

De boetes zijn niet mals, voor een losliggende lading zonder afdeknet/-zeil betaal je al snel €140, en voor een gevaarlijke lading tot wel €340. Een te zware belading kan leiden tot €250 boete. Neem daarom geen risico en zorg ervoor dat je jouw lading veilig vervoert.

Kenteken

Aanhangwagens met een laadvermogen van boven 750 kg moeten voorzien zijn van een eigen kenteken. Bij de aankoop van jouw nieuwe aanhangwagen bij Van Berne Hedel wordt de aanhangwagen automatisch op jouw naam gezet. Aanhangwagens onder 750 kg moeten voorzien zijn van een witte plaat met daarop het kenteken van het trekkend voertuig. Ook die platen kun je bij Van Berne bestellen. 

Staat je vraag er niet tussen? Neem contact op
Aanhangwagens vergelijken
Offerte aanvragen