fbpx

Is de aanhangwagenkeuring verplicht?

Van Berne Hedel > Tips > Tips & Tricks > Is de aanhangwagenkeuring verplicht?

Is de aanhangwagenkeuring verplicht?

2745 / Tips & Tricks

De laatste jaren zijn er in de aanhangwagenbranche diverse plannen voor het invoeren van een verplichte aanhangwagenkeuring, een APK voor uw aanhangwagen of caravan. In dit artikel vertellen we meer over de periodieke aanhangwagenkeurig en onderhoud aan uw aanhangwagen voor consumenten en bedrijven.


WEL OF GEEN VERPLICHTE KEURING?

In 2014 werd door de EU bepaald dat de periodieke aanhangwagenkeuring vooralsnog niet verplicht wordt. Echter staat hier wel één kanttekening bij, dat deze beslissing later heroverwogen zou worden. Het is voor consumenten niet verplicht om uw aanhangwagen periodiek te laten keuren, maar dit betekent niet dat het niet mogelijk is. Bij van Berne kunt u uw aanhangwagen wél laten keuren. Er zijn een aantal partijen die voorstander zijn van het invoeren van een verplichte keuring, bijvoorbeeld verenigingen voor verkeersveiligheid. Het komt helaas nog vaak voor dat verkeersongelukken waarbij aanhangwagens betrokken zijn te wijten zijn aan onvoldoende of geen onderhoud.

Gebruikt u een aanhangwagen als bedrijf zijnde? Dan kan het zijn dat u uw aanhangwagen wel jaarlijks moet laten keuren. Veel opdrachtgevers stellen een VCA certificaat verplicht. Wanneer u als bedrijf zijnde een VCA certificering wilt, is een periodieke aanhangwagenkeuring wél verplicht. De Veiligheids Certificaat voor Aannemers stelt bedrijven namelijk verplicht om haar aanhangwagens jaarlijks te laten keuren.


ONDERHOUDSKOSTEN

We zien het vaker voorkomen dat mensen een aanhangwagen hebben die in dermate slechte staat is dat deze soms moeilijk te onderhouden is. Dit zijn juist de aanhangwagens die zorgen voor het aantal ongelukken op de weg. Een jaarlijkse controle hierop zorgt ervoor dat het aantal ongelukken met aanhangwagens dus gereduceerd zal worden. Onderhoud aan uw aanhangwagen is overigens helemaal niet duur mits u uw aanhangwagen zelf al voor een deel onderhoudt door deze bijvoorbeeld schoon te houden.


RAI KEURINGEN

Bij van Berne keuren wij uw aanhangwagen wanneer u deze bij ons brengt voor een onderhoudsbeurt. Aan het einde van de onderhoudsbeurt controleert onze monteur de aanhangwagen en vult een onderhoudsrapport in. Wanneer de aanhangwagen is goedgekeurd ontvangt u een (digitaal) keuringsrapport wat u bij controle kunt laten zien. Daarnaast voldoet onze keuring dus ook aan de eisen van de Veiligheids Certificaat voor Aannemers.

Meer over RAI Keurmerk


WAT KAN IK ZELF DOEN AAN MIJN AANHANGWAGEN?

Naast een jaarlijkse onderhoudsbeurt bij van Berne kunt u ook zelf uw aanhangwagen onderhouden door bijvoorbeeld de verlichting te controleren, kijken of er geen breuken in de kabels zitten en door uw aanhangwagen schoon te houden. Dit vermindert de kans dat er onderdelen defect raken aan uw aanhangwagen die vervangen moeten worden tijdens de onderhoudsbeurt.

Meer over onderhoud en keuring

Vind jouw perfecte aanhangwagen

Assortiment
Aanhangwagens vergelijken
Offerte aanvragen