Kogeldruk: de aanhangwagen op de juiste manier beladen | Van Berne Hedel

Kogeldruk: de aanhangwagen op de juiste manier beladen

Van Berne Hedel > Tips > Tips & Tricks > Kogeldruk: de aanhangwagen op de juiste manier beladen

Kogeldruk: de aanhangwagen op de juiste manier beladen

4025 / Tips & Tricks

Het komt helaas nog te vaak voor dat een aanhangwagen verkeerd wordt beladen. Dit heeft vaak tot gevolg dat er ongelukken gebeuren als u met de aanhangwagen de weg op gaat. Het brengt niet alleen u zelf in gevaar, maar ook andere weggebruikers. Het is daarom van belang dat de kogeldruk van uw aanhangwagen in orde is. In dit artikel leggen wij u precies uit wat kogeldruk is, hoe u dit meet en geven wij u tips hoe u uw aanhangwagen op de juiste manier kunt beladen.


KOGELDRUK. WAT IS HET?

De kogeldruk is de kracht waarmee de aanhangwagen, via de koppeling, op de trekhaak van de auto rust. De druk op de trekhaak is afhankelijk van de manier waarop de aanhangwagen is beladen. Veel gewicht richting de dissel kan een te hoge kogeldruk tot gevolg hebben. Te veel lading achterin de laadbak zorgt voor een te lage kogeldruk. Ook kan er sprake zijn van een negatieve druk, als er een opwaartse kracht op de trekhaak werkt. In al deze situaties is een slechte belading van de aanhangwagen de oorzaak, met een hoger risico op slippen en slingeren tot gevolg.

De kogeldruk is daarom ook een van de belangrijkste criteria voor de wegligging van aanhangwagens én het rijgedrag van de trekkende voertuigen.

De ideale kogeldruk ligt in de buurt van de maximale toegestane druk. Let op: de kogeldruk van de aanhangwagen mag niet hoger zijn dan de maximale waarde, die is toegestaan voor de auto en/of de trekhaak. Deze informatie kunt u vinden op de specificaties van de trekhaak of het voertuig. Het maximum van uw HAPERT aanhangwagen vindt u op het typeplaatje van uw model.

MAXIMALE BELADING VAN UW AANHANGWAGEN

Voordat u de kogeldruk gaat meten, is het van belang om te weten hoeveel lading uw aanhangwagen mag transporteren. Op het typeplaatje van alle HAPERT aanhangwagens staat ook altijd het bruto laadvermogen vermeld.

Dit is het maximale wat de aanhangwagen en lading samen mogen wegen. Om na te gaan wat uw HAPERT-model als lading mag vervoeren, moet u dus het gewicht van de aanhangwagen van het bruto laadvermogen aftrekken.

Voorbeeld:
De HAPERT Azure H-2 in de afmetingen 405 x 220 centimeter heeft een maximaal bruto laadvermogen van 2700 kilogram. De aanhangwagen zelf weegt 650 kilogram. Dit Azure-model mag een lading van maximaal 2050 kilogram vervoeren.


ZORG VOOR DE JUISTE DRUK OP DE TREKHAAK

Voor een goede remwerking en wegligging moet het zwaartepunt van de lading zo kort mogelijk boven de as liggen. Nu vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u de lading het beste op uw aanhangwagen kunt plaatsen, om zo een te lage of te hoge kogeldruk te vermijden. Hieronder zetten we de oorzaken, gevolgen en oplossingen voor u op een rij.

DE KOGELDRUK IS TE LAAG

 • De lading ligt te ver naar achteren
 • De totale combinatie is minder stabiel
 • De aanhangwagen kan snel gaan slingeren
 • DE OPLOSSING: Verplaats de lading van achteren naar voren

DE KOGELDRUK IS TE HOOG

 • De lading is te ver naar voren geplaatst
 • De autovering en trekhaak zijn overbelast
 • De aanhangwagen is overbelast
 • DE OPLOSSING: Leg de lading dichter bij de as van de aanhangwagen. Met name de lading die voorin ligt.


EXTRA TIPS VOOR EEN OPTIMALE WEGLIGGING

Hieronder volgen nog een aantal tips voor het verkrijgen van de juiste kogeldruk:

 • Plaats zware voorwerpen zoveel mogelijk boven de as van de aanhangwagen.
 • Verdeel lichtere voorwerpen gelijkmatig over de laadbak.
 • Zorg ervoor dat de linker- en rechterhelft van de aanhangwagen met een gelijk gewicht beladen is.
 • Vermijd puntbelastingen.
 • Zorg er altijd voor dat de lading goed gezekerd is. Rijdt u ook buiten Nederland?
 • Raadpleeg dan de geldende voorschriften voor het betreffende land.
 • Koppel de aanhangwagen altijd aan het trekkend voertuig voordat u gaat laden en lossen

 

 

 


KOGELDRUK METEN

Los van het volgen van onze tips adviseren wij om altijd de kogeldruk te meten. Meet bijvoorbeeld de druk met behulp van een speciale kogeldrukmeter. Als alternatief kunt u ook een gewone weegschaal gebruiken. Ga in dat geval als volgt te werk:

 • Leg een plank op de weegschaal, om zo de kracht over een groter oppervlak te verdelen;
 • Plaats vervolgens een stuk hout tussen de aanhangwagenkoppeling en de plank op de weegschaal;
 • Laat de aanhangwagen op de weegschaal rusten en meet vervolgens de druk.

EXTRA ADVIES:

Het is raadzaam om ook de ladingen waarmee u geen ervaring heeft altijd eerst te wegen. Of indien mogelijk; doe navraag over het exacte gewicht van de lading, voordat u met de aanhangwagen de weg op gaat.

Voor een goede wegligging is het essentieel dat de koppelingshoogte van de auto overeenkomt met die van de aanhangwagen.


LAAT U PERSOONLIJK ADVISEREN

Wilt u meer informatie over kogeldruk? Neem dan contact met ons op.

 

Bron: Hapert

Vind jouw perfecte aanhangwagen

Assortiment
Aanhangwagens vergelijken