Voor het rijden met een aanhangwagen heeft u een BE-rijbewijs nodig, "> Wanneer heb ik een BE-rijbewijs nodig? - Van Berne Hedel

Wanneer heb ik een BE-rijbewijs nodig?

Van Berne Hedel > Blog > Tips & Tricks > Wanneer heb ik een BE-rijbewijs nodig?

Wanneer heb ik een BE-rijbewijs nodig?

15 oktober 2019 / Comments 8 / 1509 / Tips & Tricks
Deel via Facebook
Deel via Twitter
Deel via Pinterest

Voor het rijden met een aanhangwagen heeft u een BE-rijbewijs nodig, ook wel een aanhangwagen rijbewijs genoemd. Dit is niet altijd zo, soms volstaat ook alleen een B-rijbewijs.

Er zijn veel misverstanden over het BE-rijbewijs, in dit artikel leggen we u uit wanneer u een BE-rijbewijs nodig hebt en wanneer alleen een B-rijbewijs voldoende is. Dit geldt tevens ook voor caravans.

Wanneer is een B-rijbewijs voldoende?

Als…

  • de aanhangwagen totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet zwaarder is dan 750 kg, of
  • de aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750 kg. Voorwaarde is dat de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voertuig pus aanhangwagen) niet meer dan 3500 kg is.

volstaat rijbewijs B.

 

Wanneer heb ik een BE-rijbewijs nodig?

Voor samenstellen van voertuigen bestaand uit een trekkend voertuig van categorie B (maximaal 3500 kg) en een aanhangwagen of oplegger, waarbij:

1. De toegestane maximum massa van de aanhangwagen of oplegger ten hoogste 3500 kg mag bedragen of
2. De toegestane maximum massa van de oplegger meer mag bedragen dan 3500 kg mits:

  • de toegestane maximumlast onder de koppeling van de oplegger of middenasaanhangwagen niet meer bedraagt dan het verschil tussen de toegestane maximum massa van het trekkend voertuig en de massa in rijklare toestand van het trekkend voertuig en
  • de toegestane maximum aslast dan wel de som van de toegestane maximum aslasten van de oplegger of middenasaanhangwagen niet meer bedraagt dan 3500 kg.

heeft u rijbewijs BE nodig.

Vanzelfsprekend houdt u hierbij altijd rekening met maximale trekgewicht op het kenteken van het trekkend voertuig. (maximum massa geremd)

Mocht u na het lezen van dit artikel nog steeds vragen hebben over welk rijbewijs u nodig heeft voor het rijden met een aanhangwagen, dan kunt u contact met ons opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Behoefte aan advies op maat?

Neem contact op
Aanhangwagens vergelijken
Offerte aanvragen