De winter staat voor de deur; de dagen worden korter en kouder. Hoog "> Checklist: maak je aanhangwagen winterklaar! | Van Berne Hedel

Checklist: maak je aanhangwagen winterklaar!

Van Berne Hedel > Tips > Tips & Tricks > Checklist: maak je aanhangwagen winterklaar!

Checklist: maak je aanhangwagen winterklaar!

3164 / Tips & Tricks

De winter staat voor de deur; de dagen worden korter en kouder. Hoog tijd om uw aanhangwagen winterklaar te maken. Wij geven 5 handige tips, om veilig de winter door te komen met een aanhangwagen, caravan of bagagewagen.


1. Controleer de banden

De veiligheid van een aanhangwagen is in grote mate afhankelijk van de staat van de banden. Met name in de winter moet je erop kunnen vertrouwen dat de grip en wegligging van een aanhangwagen optimaal is. Controleer daarom wekelijks de bandenspanning en het bandenprofiel. Inspecteer ook de banden op onregelmatige slijtage en eventuele scheurtjes in de zijwand.
In onze werkplaats gebruiken wij alleen de allerbeste banden met een goed profiel. Deze banden bieden meer veiligheid bij sneeuw en gladheid. Zo bent u op elk weertype voorbereid. Ook nieuwe aanhangwagens komen met goede banden, zo worden alle HAPERT aanhangwagens afgeleverd met M&S banden. Ook diverse andere merken worden standaard geleverd met banden die bestendig zijn tegen winterse condities.

Weet u niet zeker wat de juiste bandendruk is van uw aanhangwagen, of hoe u de profieldiepte van een band kunt meten? Lees hieronder alles over bandencontrole.

 LEES OOK: Alles over bandencontrole

Liever persoonlijk advies over de staat van de banden? Neem dan contact met ons op of kom bij ons langs.


2. Controleer de verlichting

De winter brengt lange, donkere dagen met zich mee. Daarom is het van groot belang om de verlichting van de aanhangwagen te controleren. Voer de controle uit op basis van onderstaande aspecten:

  • Werken de achterlichten en remlichten van de aanhangwagen?
  • Functioneren beide richtingaanwijzers achter?
  • Is de kentekenplaat duidelijk verlicht?
  • Werkt de contourverlichting?


Neem altijd vervangende lampen en een aansluitschema mee, voor het geval de verlichting onderweg niet meer werkt. Download hier het aansluitschema.

 


3. Controleer de accu van je kipper

Let op: dit onderdeel is alleen van toepassing als je beschikt over een HAPERT kipper aanhangwagen (type Cobalt).

Ook tijdens de winter wil je optimaal gebruik kunnen maken van je HAPERT kipper en deze aanhangwagen winterklaar maken. Wij adviseren daarom om de conditie van de accu regelmatig te controleren en dagelijks bij te laden tot 12,7 Volt (accu conditie 100%). Wanneer je dit niet doet, zal de accu onherroepelijk sulfateren. Met andere woorden: er treedt een verharding van de accuplaten op, doordat het loodsulfaat zich gaat hechten aan de platen. Met als gevolg dat het kipsysteem niet meer functioneert.

LET OP: Het is van groot belang dat je de juiste acculader gebruikt. Ook moet je de accu altijd laden met een druppellader, nooit met een snellader. Zo zijn bijvoorbeeld de acculaders van HAPERT technisch volledig afgesteld op alle COBALT kippers. Deze acculaders garanderen een maximale prestatie én levensduur van de accu. Net zo belangrijk: je kunt ook tijdens de koude winter volledig op uw kipper vertrouwen.

Aanhangwagen accu in de winter opslaan

Ga je de accu van uw aanhangwagen in de winter demonteren? Zorg er dan voor dat je deze vorst- en vochtvrij opslaat. Dit is van belang om zelfontlading tot een minimum te beperken. Een accu ontlaadt zich altijd na een paar maanden en daarom is het belangrijk om periodiek de conditie van uw aanhangwagen accu te controleren. Bij een accuspanning van 12,2 Volt (dit is minimaal 80% van zijn laadcapaciteit) zal er doorgeladen moeten worden met een lader, die minimaal 10% van de capaciteit van een accu heeft.

Een voorbeeld: een 90ah accu moet met een lader geladen worden van minimaal 8A en maximaal 10A om tot een optimaal resultaat te komen.

Advies nodig? Neem contact met ons op of kom bij ons langs.


4. Winterweer? Pas je rijstijl aan!

Met alleen het zorgen dat je aanhangwagen winterklaar is ben je er nog niet! Het weer in de winter kan voor gevaarlijke situaties zorgen, waaronder gladde wegen door regen, sneeuw en ijzel. Maar ook pekel, slecht zicht en duisternis brengen risico’s met zich mee. Pas daarom altijd je snelheid aan op de weersomstandigheden. Houd ook voldoende afstand op je voorganger en blijf zo ver mogelijk vooruitkijken.


Het kan in de winter regelmatig voorkomen dat je met een aanhangwagen op gladde of besneeuwde wegen rijdt. In dit soort situaties is het van belang dat je altijd rustig optrekt, rustige stuurbewegingen maakt en niet te abrupt remt.

 


5. Zorg voor een schone aanhangwagen

Bij kans op gladheid wordt er preventief zout (pekel) gestrooid, om de wegen veilig te houden. Wij adviseren om de aanhangwagen te reinigen, nadat deze in aanraking is gekomen met zout. Het zinkwerk kan door pekel namelijk blijvend worden aangetast. Vooral bij nieuwe aanhangwagens, waarbij de zinklaag nog niet volledig is uitgewerkt, kunnen witte of zwarte vlekken ontstaan. Deze vlekken hebben overigens geen negatieve invloed op de beschermende werking van de zinklaag.


De aanhanger kan gewoon met water worden afgespoten. Let er wel altijd op dat het water niet in aanraking komt met de elektrische componenten.

 


Zet de aanhangwagen tijdens het afspuiten niet op de handrem terwijl het hard vriest. Zo kunnen bepaalde mechanische overbrengingen vastvriezen in de remtrommel.


Ga – ook in de winter – goed voorbereid op weg en maak je aanhangwagen winterklaar.

Geef uw aanhangwagen een onderhoudsbeurt, zodat deze helemaal klaar is voor de winter! Wist je dat je na afloop van de onderhoudsbeurt ook een digitaal keuringsrapport ontvangt? Zo kan er bij controle worden aangetoond dat alles in orde is. Meer weten over onderhoud en keuring?

 LEES OOK: Alles over onderhoud, reparatie en keuring

Wij wensen je alvast veel veilige kilometers toe deze winter.

 

Vind jouw perfecte aanhangwagen

Assortiment
Aanhangwagens vergelijken
Offerte aanvragen