De winter staat voor de deur; de dagen worden korter en kouder. Hoog "> Maak uw aanhangwagen winterklaar met deze checklist! - Van Berne Hedel

Maak uw aanhangwagen winterklaar met deze checklist!

Van Berne Hedel > Blog > Tips & Tricks > Maak uw aanhangwagen winterklaar met deze checklist!

Maak uw aanhangwagen winterklaar met deze checklist!

1 december 2020 / Comments 0 / 1880 / Tips & Tricks
Deel via Facebook
Deel via Twitter
Deel via Pinterest

De winter staat voor de deur; de dagen worden korter en kouder. Hoog tijd om uw aanhangwagen winterklaar te maken. Wij geven u 5 handige tips, om met uw aanhanger veilig de winter door te komen.


1. Controleer de banden van uw aanhangwagen

De veiligheid van uw aanhangwagen is in grote mate afhankelijk van de staat van de banden. Met name in de winter moet u erop kunnen vertrouwen dat de grip en wegligging van uw aanhangwagen optimaal is. Controleer daarom wekelijks de bandenspanning en het bandenprofiel. Inspecteer ook de banden op onregelmatige slijtage en eventuele scheurtjes in de zijwand.

Alle Hapert aanhangwagens worden afgeleverd met M&S banden. Deze banden bieden meer veiligheid bij sneeuw en gladheid. Zo bent u op elk weertype voorbereid. Ook diverse andere merken worden standaard geleverd met banden die bestendig zijn tegen winterse condities.

 

Weet u niet zeker wat de juiste bandendruk is van uw aanhangwagen, of hoe u de profieldiepte van een band kunt meten?

 LEES OOK: Alles over bandencontrole

Wilt u liever persoonlijk advies over de staat van uw banden? Of vraagt u zich af of het nuttig is om de banden van uw aanhangwagen te wisselen? Neem dan contact met ons op of kom bij ons langs.


2. GA NA OF DE VERLICHTING GOED WERKT

De winter brengt lange, donkere dagen met zich mee. Daarom is het van groot belang dat u elke keer voordat u wegrijdt de verlichting van uw aanhangwagen controleert. De controle kunt u aan de hand van onderstaande checklist uitvoeren:

  • Werken de achterlichten en remlichten van uw aanhangwagen?
  • Functioneren beide richtingaanwijzers achter?
  • Is de kentekenplaat duidelijk verlicht?
  • Werkt de contourverlichting?


Neem altijd vervangende lampen en een aansluitschema mee, voor het geval de verlichting onderweg niet meer werkt.

 


3. CHECK DE ACCU VAN UW KIPPER

Let op: dit onderdeel is alleen van toepassing als u beschikt over een Hapert kipper aanhangwagen (type Cobalt).

Ook tijdens de winter wilt u optimaal gebruik kunnen maken van uw kipper. Wij adviseren u daarom om de conditie van de accu regelmatig te controleren en dagelijks bij te laden tot 12,7 Volt (accu conditie 100%). Wanneer u dit niet doet, zal de accu onherroepelijk sulfateren. Met andere woorden: er treedt een verharding van de accuplaten op, doordat het loodsulfaat zich gaat hechten aan de platen. Met als gevolg dat het kipsysteem van uw aanhangwagen niet meer functioneert.

LET OP: Het is van groot belang dat u de juiste acculader voor uw type aanhangwagen gebruikt. Ook moet u de accu altijd laden met een druppellader, nooit met een snellader. Zo zijn bijvoorbeeld de acculaders van HAPERT technisch volledig afgesteld op alle COBALT kippers. Deze acculaders garanderen een maximale prestatie én levensduur van de accu. Net zo belangrijk: u kunt ook tijdens de koude winter volledig op uw kipper vertrouwen.

Ook tijdens de winter wilt u optimaal gebruik kunnen maken van uw kipper. Wij adviseren daarom om de conditie van de accu regelmatig te controleren en dagelijks bij te laden tot 12,7 Volt (accu conditie 100%). Wanneer u dit niet doet, zal de accu onherroepelijk sulfateren. Met andere woorden: er treedt een verharding van de accuplaten op, doordat het loodsulfaat zich gaat hechten aan de platen. Met als gevolg dat het kipsysteem van uw aanhangwagen niet meer functioneert.

LET OP: Het is van groot belang dat u de juiste acculader voor uw type aanhanger gebruikt. Ook moet u de accu altijd laden met een druppellader, nooit met een snellader. Zo zijn bijvoorbeeld de acculaders van HAPERT technisch volledig afgesteld op alle COBALT kippers. Deze acculaders garanderen een maximale prestatie én levensduur van de accu. Net zo belangrijk: u kunt ook tijdens de koude winter volledig op uw kipper vertrouwen.

Aanhangwagen accu in de winter opslaan

Gaat u de accu van uw aanhangwagen in de winter demonteren? Zorg er dan voor dat u deze vorst- en vochtvrij opslaat. Dit is van belang om zelfontlading tot een minimum te beperken. Een accu ontlaadt zich altijd na een paar maanden en daarom is het belangrijk om periodiek de conditie van uw aanhangwagen accu te controleren. Bij een accuspanning van 12,2 Volt (dit is minimaal 80% van zijn laadcapaciteit) zal er doorgeladen moeten worden met een lader, die minimaal 10% van de capaciteit van een accu heeft.

Een voorbeeld: een 90ah accu moet met een lader geladen worden van minimaal 8A en maximaal 10A om tot een optimaal resultaat te komen.

Advies nodig? Neem contact met ons op of kom bij ons langs.


4. WINTERWEER? PAS UW RIJSTIJL AAN

Het weer in de winter kan voor gevaarlijke situaties zorgen, waaronder gladde wegen door regen, sneeuw en ijzel. Maar ook pekel, slecht zicht en duisternis brengen risico’s met zich mee. Pas daarom altijd uw snelheid aan op de weersomstandigheden. Houd ook voldoende afstand op uw voorganger en blijf zo ver mogelijk voor u uitkijken.


Het kan in de winter regelmatig voorkomen dat u met uw aanhangwagen op gladde of besneeuwde wegen rijdt. In dit soort situaties is het van belang dat u altijd rustig optrekt, rustige stuurbewegingen maakt en niet te abrupt remt.

 


5. REINIG DE AANHANGWAGEN REGELMATIG

Bij kans op gladheid wordt er preventief zout (pekel) gestrooid, om de wegen veilig te houden. Wij adviseren om uw aanhangwagen te reinigen, nadat deze in aanraking is gekomen met zout. Het zinkwerk kan door pekel namelijk blijvend worden aangetast. Vooral bij nieuwe aanhangwagens, waarbij de zinklaag nog niet volledig is uitgewerkt, kunnen witte of zwarte vlekken ontstaan. Deze vlekken hebben overigens geen negatieve invloed op de beschermende werking van de zinklaag.


De aanhanger kan gewoon met water worden afgespoten. Let er wel altijd op dat het water niet in aanraking komt met de elektrische componenten.

 


Zet de aanhangwagen tijdens het afspuiten niet op de handrem terwijl het hard vriest. Zo kunnen bepaalde mechanische overbrengingen vastvriezen in de remtrommel.


Ga – ook in de winter – goed voorbereid op weg.

Geef uw aanhangwagen een onderhoudsbeurt, zodat deze helemaal klaar is voor de winter! Wist u dat u na afloop van de onderhoudsbeurt ook een digitaal keuringsrapport ontvangt? Zo kunt u bij controle aantonen dat alles in orde is. Meer weten over onderhoud aan uw aanhangwagen?

 LEES OOK: Alles over onderhoud aan uw aanhangwagen

Wij wensen u alvast veel veilige kilometers deze winter.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Behoefte aan advies op maat?

Neem contact op
Aanhangwagens vergelijken
Offerte aanvragen